Bästa Viltkyl: Bäst i Test ([year])

SKRIVEN AV Hitta Jakt  |  Produktguide, Verktyg 

viltkyl-jaga-hjort

För att sköta det vilt du får under jaktsäsongen bäst möjligt, är en viltkyl ovärderlig. Genom att kyla ner ditt byte så snabbt som möjligt kan du hantera och bevara kvaliteten på ditt vilt längre fram i tiden. I den här guiden har vi tagit en noggrannare titt på marknadens ledande modeller av viltkylar, så att du lättare ska fatta ett informerat beslut!

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Landig LU9000

Bäst i Test Viltkyl

Landig-LU9000

SPECIFIKATIONER:

Kapacitet: 900 Liter

Temperatur: -5 till +24° C

Invändiga Mått: 174x66x58 cm

Utvändiga Mått: 212x77x75 cm

FÖRDELAR:

 • Högkvalitativ och hållbar konstruktion
 • Bra storlek
 • Låsfunktion
 • Låg energiförbrukning
 • NACKDELAR:

  • Kommer inte med hyllor

  Robust, Effektiv Och Lagom Stor Viltkyl

  Landig är ledande inom området viltkylar och erbjuder högkvalitativa modeller som uppfyller de krav du kan förvänta dig av en bra viltkyl. LU9000-modellen är perfekt för hobbyjägare med sin lagomstora storlek på 600 liter. Den är lätt att flytta runt, rymmer mycket för sin totala storlek och har ett energikonsumtion på 1.2 kWh/24h - extremt energisnålt för sin storlek.

  Du kan också sätta in den från +24 till -5 grader snabbt, smidigt och med utmärkt ventilationsförmåga. Det enklaste nackdelen med LU9000-modellen är att man inte kan lägga in hyllor i kylen om man skulle vilja dela upp viltköttet i portioner.

  bäst i test logo dark

  2. Landig LU11000

  Bästa Stora Viltkyl

  Landig-LU11000

  SPECIFIKATIONER:

  Kapacitet: 1500 Liter

  Temperatur: 0 till +15° C

  Invändiga Mått: 232x80x80 cm

  Utvändiga Mått: 279x90x90 cm

  FÖRDELAR:

 • Mycket stort förvaringsutrymme
 • Bra funktionalitet
 • Låsfunktion
 • Grym ventilation
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Kontroll av temperaturen är inte den bästa
 • Stor Och Kraftfull Viltkyl För Förvaring Av Stora Byten

  LU11000 är den största viltkylen från Landig och med 1500 liter har du plats för upp till 6 hjortar eller 4 vildsvin. Även om LU11000 är storleksmässigt attraktiv, finns det nackdelar - som t ex att kylan inte kan komma ner i samma låga temperaturer som deras mindre modeller, samtidigt som den drar mer ström för att hålla en jämn temperatur.

  Den är dock fortfarande av högsta möjliga kvalité och presterar bra under lång tid. Om du skjuter en eller två djur per år rekommenderas inte denna modell eftersom den bättre passar de som ofta skjuter fler djur utan att behöva använda ett separat utrymme.

  3. Dry Ager DX500

  Bästa Lilla Viltkyl

  Dry-Ager-DX500-Premium

  SPECIFIKATIONER:

  Kapacitet: 155 Liter

  Temperatur: 0 till +25° C

  Invändiga Mått: 71,2x49x43,7 cm

  Utvändiga Mått: 90,5x60x61 cm

  FÖRDELAR:

 • Hög temperaturprecision
 • Snygg och kompakt design
 • Optimalt luftflöde med aktivt kolfiber
 • NACKDELAR:

 • Dyr modell
 • Kan inte förvara hela djur i det
 • Liten Och Smidig Viltkyl Med Hög Precision

  Dry Agers DX500 är ett bra val om du letar efter en mindre viltkyl som rymmer cirka 150 liter, motsvarande 20 kg kött. Kylen har också exakt temperaturkontroll med 0.1 graders noggrannhet, så att du kan få det bästa resultatet.

  Med den lilla storleken och precisionen i kylen är det det perfekta valet för att möra småpartier av djur. Det enda du kan tänka på är prislappen som är ganska hög, men om du behöver precisionerad temperaturkontroll så är den mer än värt det.

  Viltkyl - Köptips

  Om du är ute efter att köpa en viltkylskåp för jakt, bör du noga överväga olika aspekter som skåpets storlek, vikt och hållbarhet. Se till att det har rymlig plats för den typ av djur som planeras att bli transporterat. Tänk på verkningsgraden samt huruvida priset passar in i din budget innan du gör dit val. Hitta rätt modell med de egenskaper som behövs genom att ta hänsyn till dessa punkter:

  Storlek & Vikt

  När du köper en viltkyl är storlek ett viktigt faktor, beroende på vilka djur du jagar. Om du jagar mindre djur som rådjur eller hare rekommenderas en mindre viltkyl, medan du om ofta skjuter större djur behöver en större modell. Det kan också vara bra att tänka på hur mycket kylen väger och om den är lätt att flytta samt var du planerar att placera den - håll i åtanke att om utrymmet är begränsat kan du behöva en mindre modell.

  Kraft & Kylaggregat

  När du letar efter en viltkyl är kraften något du inte får glömma bort. Det finns olika typer av kylaggregat som kan tillfredsställa dina specifika behov, och det är viktigt att välja rätt, för att undvika onödig slitage på skåpet och dess komponenter. Många viltkylar kan hålla temperaturen mellan -5 och +16 grader, vilket tillsammans med ett bra kylaggregat garanterar optimala förhållanden på köttet och en fantastisk smak och kvalitet.

  Dygnsgrader

  När det gäller att förvara vilt kött brukar man nämna begreppet dygnsgrader, som är resultatet av antalet hängningsdagar multiplicerat med medeltemperaturen under dessa. Till exempel, om du vill låta köttet hänga i 42 dygnsgrader kan det vara 6 dagar av 7 grader. Det rekommenderas att börja med 40 dygnsgrader, men erfarna jägare använder ofta ett högre värde än så.

  Ventilation

  Ventilation är viktigt i ett viltkylskåp eftersom det hjälper till att förhindra att värme och fukt byggs upp i kylskåpet, vilket kan leda till att viltköttet förstörs. En ordentlig ventilation bidrar också till att hålla luften i kylskåpet cirkulerande, vilket kan bidra till att förhindra tillväxt av bakterier och andra mikroorganismer som kan få viltköttet att förstöras. Dessutom kan en god ventilation bidra till att förhindra att lukter byggs upp i kylskåpet, vilket kan påverka smaken och kvaliteten på viltköttet.

  Strömkälla

  Gasoldrivna viltkylar är ett betydligt ovanligare val, men kan vara en bra investering om du planerar att använda detta i en jägarkåk eller liknande platser som inte har tillgång till elektricitet. El-kylmodeller är vanligare och fungerar bra så länge du kan koppla in direkt i ett elnät eller generator. För de flesta individer kommer detta att vara det bästa alternativet.

  Byggkvalitet & Hållbarhet

  Sist men inte minst är det viktigt att se till att viltkylen du väljer är gjord av högkvalitativa material och konstruerad för långvarig användning. Du vill ju slippa byta ut skåpet när du har lagt in ditt kött! När det gäller hållbarhet, se till att kylskåpet är robust nog för att tåla miljöer som kyla, värme, sol och regn. Om du använder din viltkyl i stugan kan det även vara bra att den är ljudisolerad så att inte boende störs.

  Hur Du Bygger En Viltkyl Från Ett Vanligt Kylskåp

  Om du vill förvandla ett vanligt kylskåp till ett spelkylskåp kan du följa de här stegen:

  1. Rengör kylskåpet noggrant med en lösning av varmt vatten och mild diskmedel för att ta bort all smuts och skräp. Skölj kylskåpet väl och torka det helt innan du fortsätter.
  2. Installera en termometer inuti kylskåpet för att övervaka temperaturen. Den idealiska temperaturen för förvaring av viltkött är mellan 34-38 grader Fahrenheit.
  3. Installera hyllor eller ställningar inuti kylskåpet för att hålla viltköttet. Detta hjälper till att hålla köttet borta från kylskåpets botten och gör att luften kan cirkulera runt det.
  4. Använd plastfolie eller förvaringspåsar av livsmedelskvalitet för att slå in viltköttet innan du placerar det i kylskåpet. Det förhindrar att köttet torkar ut och skyddar det från föroreningar.
  5. Placera viltköttet på hyllorna eller ställningarna inne i kylskåpet och se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan köttbitarna för att möjliggöra god luftcirkulation.
  6. Håll dörren till kylskåpet stängd så mycket som möjligt för att hålla rätt temperatur i kylskåpet. Öppna dörren endast vid behov och stäng den snabbt för att förhindra att temperaturen sjunker för lågt.
  7. Kontrollera temperaturen i kylskåpet regelbundet och justera termostaten vid behov för att bibehålla den idealiska temperaturen för förvaring av viltkött.
  8. Använd viltköttet inom några dagar efter det att det har förvarats i kylskåpet eller frys in det för längre lagring. Tina fryst viltkött i kylskåpet och använd det inom några dagar efter upptining.

  Sammanfattningsvis Om Viltkylar

  Nu har vi gått igenom de bästa viltkylarna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av viltkyl, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.