Bästa Ljuddämpare: Bäst i Test ([year])

SKRIVEN AV Hitta Jakt  |  Produktguide, Vapen 

ljuddampare-for-att-jaga

En av de bästa sakerna med jakt är att tillbringa tid i naturen och uppleva alla vackra omgivningar. Det är ännu bättre att kunna höra och se naturen i sin helhet. Du kan göra detta genom att hålla ner ljudet från ditt gevär när det är dags att skjuta. En ljuddämpare på ditt gevär hjälper dig att bevara både din hörsel och naturens ljud.

Det finns många olika typer av ljuddämpare att välja mellan, och det är svårt att säga vilken som är bäst eftersom det är personligt. Så vi har valt att presentera våra val baserat på specifika kriterier såsom kaliber, decibelreducering, pris och allmänt värde.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Stalon XE108

Bäst i Test Ljuddämpare

Stalon-XE108

SPECIFIKATIONER:

Dämpning: -31 dB

Kaliber: .17 - .45 kaliber

Material: Aluminium

Vikt: 370 gram

FÖRDELAR:

 • Smidig teleskopdesign
 • Bra hållbarhet och livslängd
 • Klarar många olika kaliber
 • Rostfritt material
 • NACKDELAR:

 • Lite dyrare modell
 • Multifunktionell Och Smidig Ljuddämpare För Alla Jaktupplevelser

  Stalon är ett välkänt märke för ljuddämpare i Sverige och de strävar efter att skapa de bästa ljuddämparna på marknaden. Av alla modeller har vi valt XE108 som vårt favorit på grund av dess mångsidighet.

  XE108 är en del av X-serien, som består av fyra olika modeller med varierande storlek, vikt och effekt. Men XE108 är den mest användbara då den har en bra balans mellan låg vikt, kort förlängning på vapnet, bra prestanda och förmåga att användas med olika kaliber.

  Med kapacitet att användas med kaliber från .17 till .45, passar den både för stillsamma jakter och mer rörliga jakter med hundar och hundförare. Den teleskopiska designen gör den lätt att förvara och ta med sig, samtidigt som den enkelt kan förlängas för dina behov.

  Ljuddämparen är också tillverkad av hållbart aluminium och rostfritt stål, vilket gör den tålig under alla säsonger och väderförhållanden. Du kan räkna med att den kommer att hålla länge och tjäna dig väl.

  bäst i test logo dark

  2. RCC M48

  Näst Bäst i Test Ljuddämpare

  RCC-M48

  SPECIFIKATIONER:

  Dämpning: -35 dB

  Fungerar Med: .22 - .375 kaliber

  Material: Kolfiber

  Vikt: 280,350,420 gram

  FÖRDELAR:

 • Bra dämpning
 • Smart multifunktionell moduldesign
 • Inbyggd rekylbromsmodul
 • NACKDELAR:

  • Lite dyrare modell

  Mycket Dämpande Och Anpassningsbar Ljuddämpare För Alla Situationer

  RCC är känt för sina rekylbromsar, men de har också blivit en av de bästa svenska varumärkena inom ljuddämpare. Deras M4-modell är ett tydligt bevis på detta. Som namnet antyder har den en ljuddämpare med en diameter på 48 mm, som är effektiv, lätt att använda och mycket anpassningsbar.

  M4-modellen kommer i en modulär design som gör det möjligt att reglera både längden och vilken kaliber du vill använda. Detta gör den till ett multifunktionellt verktyg som du kan använda på en mängd olika gevär och jaktsituationer. Du kan också sänka dämpningen mer om du vill, vilket är bra för att skydda dina öron när du är ute.

  Vi har upplevt att denna modell från RCC är en av de bäst dämpade alternativen på marknaden. Detta är till stor del tack vare de sex rostfria näten som läggs mellan de olika bafflarna. Det resulterar i en högre dämpning jämfört med många andra ljuddämpare med bara två vanliga kamrar. En mycket dovare och mer behaglig smäll är resultatet.

  En annan stor fördel med denna modell är att RCC har byggt in en rekylbroms i ljuddämparen, vilket gör det enklare att hantera vapnet och minskar rekylen.

  Den enda riktiga nackdelen med M4-modellen är att den, precis som Stalons XE108, är en av de dyrare ljuddämparna på marknaden, men med tanke på dess mångfunktionella design är det absolut värt pengarna.

  3. A-Tec PRS 3

  Bästa Ljuddämpare För Tävlingsskytte

  A-Tex-PRS-3

  SPECIFIKATIONER:

  Dämpning: -28 dB

  Fungerar Med: 6.5, .30, .338 kaliber

  Material: Rostfritt Stål

  Vikt: 565 gram

  FÖRDELAR:

 • Kombinerad ljuddämpare och mynningbroms
 • Robust och hållbar konstruktion
 • Rostfri ljuddämpare 
 • NACKDELAR:

 • Dyrare modell
 • Ganska tung och otymplig
 • Mycket Robust Och Effektiv Ljuddämpare För Sport Och Tävling

  Om du letar efter en effektiv ljuddämpare för större kaliber, speciellt om du är en tävlingsskytt, så bör du ta en titt på A-Tex PRS 3. Denna ljuddämpare har en stor design som kombinerar en bra ljudreduktion med en kraftig mynningsbroms som minskar rekylen och gör det lättare för dig att träffa flera skott på rätt sätt.

  Ljuddämparen är också tillverkad av rostfritt stål vilket gör den tålig och lämplig för användning i fuktiga områden eller under regniga och snöiga säsonger.

  Den robusta konstruktionen ger den en hög slitstyrka och hållbarhet, men det leder också till en relativt hög vikt. Om du inte är van vid att använda tunga ljuddämpare kan det kännas annorlunda när du börjar använda denna modell, så det är något att tänka på.

  Så, trots den höga prislappen är A-Tex PRS 3 en investering som kommer hålla i många år framöver, särskilt om du använder den regelbundet.

  4. Jaki Ljuddämpare

  Bästa Ljuddämpare För 22LR

  Jaki-Ljuddampare

  SPECIFIKATIONER:

  Dämpning: -30 dB

  Fungerar Med: .22 kaliber

  Material: Aluminium

  Vikt: 80 gram

  FÖRDELAR:

 • Prisvärt
 • Speciellt anpassad för 0.22lr
 • Ultralätt
 • NACKDELAR:

 • Snävt användningsområde
 • Sämre hållbarhet i jämförelse med premium-alternativ
 • Speciellt Anpassad Ljuddämpare För 0.22lr

  Om du söker en ljuddämpare för din 22lr gevär, bör du definitivt ta en titt på Jakis ljuddämpare. Denna ljuddämpare är prisvärd och lätt, smidig och enkel att använda med både stora och små 22lr gevär. Det är speciellt anpassat för 22lr gevär.

  Där du tappar i mångsidighet får du tillbaka i utmärkt prestanda för just denna typ av gevär. På grund av sin lätta och små design, känner du inte av någon större skillnad när du skjuter med eller utan ljuddämparen. Dessutom är den enkel att montera på och av, vilket gör det smidigt att byta mellan de två alternativen beroende på vad du behöver.

  Sist men inte minst, den har en viss svaghet i hållbarheten på grund av sin lätta design, men det håller inte riktigt måttet med de premiumalternativen som kostar lite mer. Men för priset är det en mycket bra fungerande ljuddämpare för 22lr gevär. Men om du söker en mer anpassningsbar ljuddämpare, bör du välja en av modellerna från Stalon eller RCC som vi rekommenderade tidigare.

  5. Stalon RM

  Bästa Billiga Ljuddämpare

  Stalon-RM

  SPECIFIKATIONER:

  Dämpning: -18 dB

  Fungerar Med: .17 - .22 kaliber

  Material: Aluminium

  Vikt: 158 gram

  FÖRDELAR:

 • Mycket billig
 • Enkel montering och demontering
 • Rostfri konstruktion
 • NACKDELAR:

 • Inte den bästa kvalitén
 • Lägre ljuddämpning
 • Enkel, Smidig Och Billig Ljuddämpare

  Stalon RM är en billig ljuddämpare för skjutvapen. Det är gjort av aluminium och är relativt lätt, samt enkel att montera och demontera. Ljuddämpningsmängden är -18 dB, vilket innebär att det kan minska ljudnivån och ta bort de höga och skarpa ljuden från skotten.

  Men det är inte lika effektivt som dyrare alternativ. Stalon RM är ett bra val om du letar efter en billig ljuddämpare, men om du tänker använda den ofta, kanske du bör överväga att investera i en dyrare och mer effektiv alternativ.

  Vad Är En Ljuddämpare?

  En ljuddämpare är ett ljudupphängningssystem som låter lite ljud att passera igenom men låser bort stora delar av gevärets ljud. Det är ett mycket populärt jaktverktyg eftersom det inte bara kan lindra ljudet från ditt gevär, men också ljudet från utomhusmiljön som låter dig lokalisera dina mål bättre.

  Är Ljuddämpare Licensfria?

  Ljuddämpare har varit livensfria sedan den 1 Juli 2022, och klassificeras nu på samma sätt som ammunition och inte som skjutvapen. Det innebär att de är lagliga att använda om du har rätt att inneha ett visst vapen för skjutning. Den måste däremot passa till det vapnet i fråga.

  Hur Fungerar En Ljuddämpare?

  Ljuddämparen låter lite ljud passera igenom ett system av invändiga kamrar, som låser bort en stor del av ljudeffekten från geväret. När luften och gaserna passerar genom ljuddämparen laddas de långsamt samtidigt som ljudet dämpas.

  Ljuddämpare - Köptips

  Innan du fattar ett slutgiltigt beslut om att köpa en ljuddämpare, är det viktigt att ta hänsyn till flera olika alternativ som finns på marknaden. För att säkerställa att du tar med rätt modell i din inköpslista bör du noga granska varje produkt och se vilken som passar dina specifika behov bäst.

  Rätt Ljuddämpare För Rätt Vapen

  Om du funderar på att införskaffa en ljuddämpare för ditt gevär är det viktigaste att avgöra vilket gevär du planerar att använda. De flesta ljuddämpare kan användas på många olika vapentyper i flera kalibrar, och med hjälp av gängade pipor eller gängadaptrar kan du överföra ljuddämparen mellan olika vapen utan större besvär.

  När du väljer en ljuddämpare ska du ta hänsyn till både kaliberstorlek och typ av fästsystem, som t.ex. direktgängad eller snabbkopplingssystem. Det är bäst att alltid volymen på kulorna som skall skjutas så det absolut bör anpassas din ljuddämpare till den största kalibern. Om det skjuts mindre kaliber genom en större diameter behöver man inte vara orolig eftersom inte effekten av ljuddämpare blir helt optimal men skillnaden är knappast några decibel.

  Dämpning

  När du väljer ljuddämpare att använda, är det avgörande att förstå hur mycket ljud som dessa faktiskt kan absorbera. Ljudreduktionen skiljer sig mellan olika modeller och de flesta tar bort ungefär 30 dB av den upplevda bullret från skotten men ibland varierar nivåerna stort. Beroende på din preferens om tystnad under jakten, rekommenderas det ofta att köpa en högpresterande modell eftersom de vanligen lyckas reducera mer ljud jmf med billigare alternativ. Allmalt sett tenderar dyrare varianter alltså ha skyddsfunktioner som ger dig tysta miljön soms behövs.

  Skydd För Ljuddämpare

  Jag trodde förut att skyddskåpor till ljuddämpare bara var för att se coola ut, men jag insåg att de är både användbara och funktionella. När du skjuter, värms ljuddämparen upp och det kan skapa en hägring som du ser i ditt synfält. Skyddskåpor till ljuddämpare hjälper till att minska denna hägring och hålla din syn klar.

  När du jagar, ska du behandla din ljuddämpare väl. Täck borrhålet med eltejp för att skapa en vädertät förslutning och skydda din ljuddämpare från fukt och skräp. Det hjälper inte bara ljuddämparen att hålla sig i god form, men påverkar inte noggrannheten heller.

  Hållbarhet & Slitstyrka

  Den bästa ljuddämparen bör vara tåligt och kunna ta emot straffet från stora kalibrar. Idag är ljuddämpare tillverkade av olika material, men ljuddämpare i rostfritt stål eller aluminium är de mest lämpliga och lätthanterliga för ljuddämpning under jaktsäsongen.

  De bör klara regn, snö och andra hårda väderförhållanden som du kan stöta på under jaktsäsongen. För ljuddämpare i lättvikt kan du lita på att de står emot väder och vind, men ibland är det bäst att vara försiktig när det gäller lättvikts ljuddämpare. Det är bäst att ta lite extra försiktighet när du använder ljuddämpare i lättvikt med större kalibrar.

  Vi rekommenderar nästan alltid att köpa en ljuddämpare i rostfritt stål om du planerar att spendera tid ute i naturen under jaktsäsong. Detta kommer att skydda det från att rosta om det snöar eller regnar, och är helt klart värt pengarna i vår erfarenhet.

  Sammanfattningsvis Om Ljuddämpare

  Nu har vi gått igenom de bästa ljuddämpare som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av ljuddämpare, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.