Bästa Monokikare: Bäst i Test ([year])

SKRIVEN AV Hitta Jakt  |  Kikare, Produktguide 

jakt-med-monokikare

En monokikare är en typ av optik som ofta underskattas. Många tror att större är alltid bättre, men det är inte alltid fallet. Monokikarens största styrka ligger i dess lätthet och kompakta storlek.

När du väljer en fältoptik finns det många anledningar till varför du skulle välja en monokikare före en kikare. Vi har tittat på flera olika monokikare och gett tips på de bästa som finns på marknaden.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Bushnell Legend Ultra HD 10x42

Bäst i Test Monokikare

Bushnell Legend Ultra HD 10x42 mm Monokikare

SPECIFIKATIONER:

Förstoring: 10x

Objektivlins: 42 mm

Vikt: 374 gram

FÖRDELAR:

 • Bra förstorningsmöjlighet
 • Presterar bra i låga ljusförhållanden
 • Hållbar och vattentålig
 • NACKDELAR:

 • Dyrare alternativ
 • Mycket Kraftfull, Mångsidig Och Smidig Monokikare

  Bushnell har en bred samling av optisk utrustning för friluftsentusiaster och taktiska användare. Deras Legend Ultra HD monokikare är en av deras främsta produkter med högkvalitativ optik, många funktioner och specifikationer, gör den lämplig för de flesta som behöver en hållbar och skarp monokikare.

  Monokikaren har en BaK-4-prisma och ED Prime-element som ger en hög definition bild, 60 lager beläggning som garanterar maximal ljusöverföring. RainGuard HD-tekniken skyddar mot väder och vind, den är också vattentät och dimkänslig. Monokikaren har också justerbara ögonskydd, fokusknapp, Picatinny-skena och ett bärklipp.

  Den har 10x förstoring och 42mm objektiv, väger halva vikten och kostar halva priset jämfört med andra kikare med samma funktioner, men dyrare än andra monokikare på marknaden pga högre bildkvalitet och Ironclad-garanti från ett välkänt märke.

  bäst i test logo dark

  2. Vortex Solo 10x25 Monokikare

  Näst Bäst i Test Monokikare

  Monokikare Vortex Solo 10x25

  SPECIFIKATIONER:

  Förstoring: 10x

  Objektivlins: 25 mm

  Vikt: 160 gram

  FÖRDELAR:

 • Mycket lätt och smidig att ha med sig
 • Prisvärd
 • Bra allroundmodell
 • NACKDELAR:

  • Inte den bästa på nära håll

  Smidig, Prisvärd Allroundmodell Perfekt För Jakt & Fågelskådning

  Vortex Solo är en prisvärd och allroundmonokikare som är perfekt för jakt och fågelskådning. Den är lätt och väger bara 160 gram, men ändå har den en stark prestanda med en skarp syn och 25mm objektivlinser. Vortex Solo är robust och väderbeständig med en förseglad pipa och ett bra synfält på 105 meter på 1000 meter.

  Nackdelen är en sämre fokusförmåga för objekt närmare än medelavstånd, men den briljerar på medellånga och långa avstånd.

  3. Vortex Recce Pro HD 8x32 Tactical MRAD

  Bästa Monokikare För Jakt

  Vortex Recce Pro HD 8x32 Tactical MRAD

  SPECIFIKATIONER:

  Förstoring: 8x

  Objektivlins: 32 mm

  Vikt: 312 gram

  FÖRDELAR:

 • Kraftfull avståndsmätare
 • Bra funktionalitet
 • Hållbar och slitstark konstruktion
 • NACKDELAR:

 • Vikbart ögonskydd
 • Lite dyrare alternativ
 • Taktisk Och Effektiv Monokikare Med Avståndsmätare

  Recce Pro HD-monokikaren är en taktisk och effektiv enhet för skytten. Det har en MRAD-hårskors och silhuetter för avståndsmätning och ED-glas för hög precision och HD-bildkvalitet. Men, med mer teknik och kvalitet kommer en högre prislapp.

  Den har även ett separat fokus från fokusringen för en skarpare bild. Men, den vikbara designen på ögonskyddet är en nackdel. Å andra sidan har den ett integrerat verktygsklipp och en MOLLE/PALS-kompatibel påse.

  4. Urberg WP 10x42 Mono

  Bästa Prisvärda Monokikare

  SPECIFIKATIONER:

  Förstoring: 10x

  Objektivlins: 42 mm

  Vikt: 280 gram

  FÖRDELAR:

 • Otroligt billig för dess funktionalitet
 • Bra vid lågt ljus
 • Hållbar och vattenresistent konstruktion
 • NACKDELAR:

 • Vi gillar inte designen
 • Otroligt Billig Och Effektiv Monokikare Från Urberg

  Urberg WP Monokikare är en billig och effektiv monokikare som har chockat oss positivt med sin höga kvalitet och funktioner. Den har en förstoring på 10x och en stor objektivlins på 42 mm, som gör den användbar för tittande på fåglar, djur och andra saker på långt håll, särskilt i svagt ljus. Kikaren har också en bra bildfältsvinkel som tillåter dig att se stora områden samtidigt.

  Designmässigt är den inte den mest attraktiva, och känns inte lika bekväm i handen som vissa andra modeller, men detta är en liten nackdel. Storleksmässigt och viktmässigt är den något större än de minsta alternativen, men i jämförelse med modeller med liknande objektivlins är den okej.

  Urberg WP är ett bra val för jägare, naturälskare och fågelskådare som vill ha ett prisvärt verktyg med högkvalitativa funktioner.

  5. Opticron T4 Trailfinder WP 8x25

  Bästa Monokikare För Fågelskådning

  Opticron T4 Trailfinder WP 8x25 DCF.GA Svart Handkikare

  SPECIFIKATIONER:

  Förstoring: 8x

  Objektivlins: 25 mm

  Vikt: 131 gram

  FÖRDELAR:

 • Mycket kompakt och smidig
 • Bra bildkvalité
 • Vatten- och dimtålig
 • NACKDELAR:

 • Fungerar inte med stativ
 • Bra Allround Monokikare Med Kompakt Och Lätt Design

  Opticron Trailfinder är en liten och lätt monokikare som är bra för att titta på djur och fåglar. Det har ett 25 mm objektiv som släpper in mycket ljus och är lätt att bära med sig. Det har 8x förstoring, som är lätt att använda för nybörjare.

  Trailfinder är vattentät och skyddad från dimning och kondens. Det kommer med en mjuk väska, vadderad rem och objektivskydd. Det har också en flerväggsteknik för bra kontrast och klarhet. Trailfinder är en bra allroundmodell, särskilt för dem som letar efter något litet och lätt att ta med när man är ute i naturen.

  Monokikare,Kikarsikten, Eller Handkikare

  Debatten om vilken typ av optisk enhet som är bäst har pågått länge bland entusiaster. Låt oss ta en titt på grunderna.

  En monokikare är en enhet som du kan se på avlägsna objekt med hjälp av endast ett öga. Den är bra för personer som gillar att vandra och vill ha en enkel och kompakt enhet.

  Kikare är en enhet som använder båda ögonen för samma syfte. De är mer allmänt använda och är praktiska för en mängd olika utomhusaktiviteter, inklusive vandring, camping, jakt och fågelskådning.

  Kikarsikten är kraftfulla teleskop som är bärbara och har en förbättrad optik för att se på avlägsna objekt. De används oftast för jakt, skytte, mätning av avstånd, övervakning, stjärnkikning och fågelskådning.

  Kikare är mer skonsamma för ögonen och ger en tredimensionell bild. För de flesta användare är ett bra par kikare tillräckligt, men för personer som vill minimera vikten kan en monokikare vara praktiskare.

  Monokikare - Köptips

  Innan du investerar i en monokikare är det värt att ta ett dyk in i skillnaden mellan olika modeller. Monokikarer kan vara ganska kostsamma, så förståelse av de olika funktionerna och prisvarianterna hjälper dig att spendera smart.

  Typ av Monokikare

  Det finns flera olika sorter av monokikare, som varierar i storlek och tekniska specifikationer. När du väljer en monokikare är det viktigt att tänka på vad du behöver den för.

  Vanliga monokikare är lite större och bekvämt att hålla i handen eller bära runt halsen eller midjan. Fickformat monokikare är mindre och lättare att bära i fickan, men är oftast inte så kraftfulla.

  Nattseende monokikare är för de som behöver se i mörker. De är dyra på grund av deras speciella funktioner för mörkerseende. Infraröda monokikare är ett bra val för mörkerseende, då de använder IR-teknik för att se i mörker.

  Termiska monokikare använder sig av värmeavgivande målobjekt för att skapa en bild, och fungerar både i ljus och mörker. De är en bra val för att se i mörker.

  Användningsområde

  Monokikare är en typ av kikare och det finns olika varianter för olika ändamål. När du planerar att använda en monokikare, är det viktigt att välja en som passar din aktivitet. Här är några tips:

  1. Vandring: Välj en lätt och kompakt monokikare med 5x förstoring.
  2. Fågelskådning: Du behöver en monokikare som passar ditt avstånd, med fokus på kort eller långt avstånd. En 8x32 med variabel förstoring är en bra allround-option.
  3. Stjärnskådning: För mörkerseende behöver du en kraftfull monokikare med hög effekt, som en 15x55.
  4. Säkerhet: En monokikare med mörkerseende och hårskors för avståndsmätning är användbar.
  5. Jakt: En monokikare med hårskors och kraftfull förstoring är viktigt för bättre sikte och identifiering.
  6. Allround: En 8x32 monokikare med flerväggiga objektivlinser som fungerar i svagt ljus är en bra allround-option.

  Objektivlins

  När det gäller monokikare är diametern på objektivlinsen av största vikt för att bedöma dess kvalitét. Stora linser uppfattar mer ljus och ger en skarpare bild, men de kommer ofta med ett högre pris och kan vara tunga. För optimal bildklarhet rekommenderas en objektivstorlek på minst 32mm - alternativ som erbjuder begränsad budget, hållbarhet samt ergonomisk design kan dock ha mycket att tillhandahålla trots mindre optiker.

  Förstoring

  När du tittar på fåglar, jagar eller studerar stjärnor är förstoringsgraden viktig för att avgöra vilken optik som är bäst för dig. En högre förstoring ger dig en närmare bild av objektet, men det är viktigt att hitta rätt balans mellan användbarhet och förstoring för en trevlig upplevelse.

  Med en högre förstoringsgrad blir det svårare att hålla den i handen eftersom varje vibration, som vind eller skakiga händer, multipliceras med samma styrka. En rekommenderad förstoring är 8x eller 10x för handhållna monokikare, men med en bra stabiliseringsmetod kan 12x eller till och med 15x vara användbart. Du kan också använda ett stativ för att montera monokikaren på för ökad stabilitet.

  Linsbeläggning

  Det finns ett brett utbud av linsbeläggningar som är tillgängliga för att möta dina olika behov. Flerskiktade, helt flerskiktade och antireflexbehandlingar passar både inomhus- och utomhussituationer. Vattenavvisande beläggning kan vara det rätta valet för dig om du ofta befinner dig i våta miljöer. Titta noga på alla alternativ som erbjuds så hittar du den perfekta lösningen kopplat till din unika situation!

  Vattentätning

  Vattentäthet är inte begränsat till endast en apparats optiska egenskaper. Dess yttre skal kan också ha behov av stor vattenbeständighet. Om du planerar att använda din monokikare i fuktiga miljöer eller dagar med mycket regn, är detta nödvändigt för att sitta skyddad från elementen. För optimal beskydd mot vatten vill du lita på IPX8-belastningen eller borsta upp den ytterligare!

  Ögonlindring

  Ögonrelief är en fundamental funktion för glasögontränare. För att ta del av optimal komfort med monokular, bör du välja produkter som har minst 17 mm ögonavlastning. Vissa användare kan må bra med mindre men de flesta upplever stor skillnad när det ges lite mer utrymme mellan användarens ansikte och objektivets linseglas.

  Vikt

  När man är ute och jagar eller fiskar kan det ofta innebära att man måste begränsa sin totala vikt till en strikt nivå. På grund av detta, styrs många användare mot att investera i en högkvalitativ monokikare som kan minska den sammanlagda vikten på deras optisk utrustning med upp till 50%. Genom denna kostnadseffektiva lösning slipper du bry dig om rygg- och nackbesvär, vilket gör din tid ute i naturen mycket mer behaglig.

  Sammanfattningsvis Om Monokikare

  Nu har vi gått igenom de bästa monokikare som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av monokikare, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.