Bästa Värmekikare: Bäst i Test ([year])

SKRIVEN AV Hitta Jakt  |  Produktguide 

jakt värmekikare

Letar du efter en kikare som kan hjälpa dig att se djur och människor i mörkret? En värmekikare är ett bra val eftersom den använder sig av termisk bildbehandling för att hitta värmesignaturer. Denna guide kommer hjälpa dig att välja rätt kikare för dina behov och hjälpa dig att spara pengar på vägen.

Värmekikaren kan användas för att upptäcka djur i olika terränger, men också för att hitta värmeförlust och värmehållning i byggnader. De är också användbara som säkerhetsanordningar då de kan hitta personer som annars skulle kunna vara dolda.

För mer bakgrundinformation inför ditt köp kan du kolla in vår köpguide.

1. Pulsar Merger LRF XP50

Bäst i Test Värmekikare

Pulsar Merger LRF XP50 Värmekikare Med Laseravståndsmätare

SPECIFIKATIONER:

Upptäcksavstånd: 1800m

Förstoring: 2.5-20x (8x zoom)

Sensor: 640x480 pixlar

Vikt: 800 gram

FÖRDELAR:

 • Bästa värmesensorn på marknaden
 • Bild-i-bild funktion
 • Mycket bra zoomförhållande
 • NACKDELAR:

  • Dyr modell

  Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Funktionalitet

  Pulsar är en ledande tillverkare av termisk optik, och deras nya produkt Pulsar Merger LRF XP50 är en av deras bästa. Denna värmekikare ger en hög bildkvalitet och har en termisk bildsensor med fantastisk bildkänslighet. Den är också utrustad med en laseravståndsmätare och kan strömma bilder till din telefon.

  Den är också vattentät och har lång batteritid, vilket gör den lämplig för professionell användning eller fritidsaktiviteter. Trots det höga priset är det värt det för den prestanda och funktioner som erbjuds.

  bäst i test logo dark

  2. Leica Colonox View

  Bästa Värmekikare För Jakt

  Leica Colonox View

  SPECIFIKATIONER:

  Upptäcksavstånd: 3000m

  Förstoring: 2.5-25x (10x zoom)

  Sensor: 640x512 pixlar

  Vikt: 400 gram

  FÖRDELAR:

 • Otroligt upptäcksavstånd
 • Kraftfull och tydlig bild
 • Liten och smidig
 • NACKDELAR:

 • Dyr modell
 • Extremt Högkvalitativ Värmekikare Med Avancerad Funktionalitet

  Leica är ett varumärke som länge har producerat högkvalitativa optiska enheter. Deras modell Leica Colonox View är en av de bättre alternativen på marknaden för jakt. Den har ett imponerande detektionsområde på hela 3000 meter, vilket betyder att du kan se längre än med någon annan modell. På 1000 meters avstånd kan du redan se vad det är för djur, och på 500 meter kan du avgöra vad det är du ser med säkerhet. Detta beror på den kraftfulla förstoringsmöjligheten, som går från 2.5 till 25x, vilket ger ett zoomförhållande på 10x - bland de bästa på marknaden. Sensorn är också kraftfull, så du får en klar och tydlig bild med bra detaljer även på längre håll.

  Modellen är smidig, lätt och robust, så det är enkelt att bära med dig när du är ute och jagar. Den är handhållen och enkelt att ta upp mot ögat för att spana efter byte. Den har också avancerad funktionalitet som att spara bilder och video direkt från kameran och skicka till din telefon. Den fungerar lika bra på dagen som på natten.

  Det finns dock en hög prislapp för denna modell, men om du letar efter en värmekikare som kan hjälpa dig identifiera byte när du jagar är det en stark rekommendation.

  3. Burrel NV-400 Digital Dag/natt Kikare

  Bästa Billiga Värmekikare

  Burrel NV-400 Digital Dagnatt Kikare

  SPECIFIKATIONER:

  Upptäcksavstånd: 400m

  Förstoring: 3.5-7x (2x zoom)

  Sensor: 384x288 pixlar

  Vikt: 750 gram

  FÖRDELAR:

 • Mycket billig
 • Laddas med AA-batterier
 • Enkel användning
 • NACKDELAR:

 • Saknar avancerad funktionalitet
 • Begränsat förstoringsmöjlighet (dåligt zoomförhållande)
 • Billig Och Simpel Värmekikare För Hobbyjägaren

  Om du är på jakt efter en enkel nattkikare med termisk funktionalitet kan Burrels NV-400 vara ett bra val för dig. Det är ett billigt alternativ med ett pris under 4000 kronor och lämpligt för lättare jaktäventyr. Det kan se djur på ett avstånd av upp till 400 meter, men bildkvaliteten kommer inte att vara lika skarp som hos dyrare modeller.

  Du kan också använda den på dagen med hjälp av en DAG/NATT-funktion där du kan justera styrkan på IR-lampan. Förstoringen är begränsad till 3.5-7 gånger med ett zoomförhållande på 2, men kan räcka för kortare avstånd. Du kan lätt ladda den med vanliga AA-batterier, vilket är viktigt för att kunna använda den under långa jaktlag.

  4. AGM Taipan TM15

  Bästa Prisvärda Handhållna Värmekikare

  AGM Taipan TM15

  SPECIFIKATIONER:

  Upptäcksavstånd: 3000m

  Förstoring: 1x8x (8x zoom)

  Sensor: 384x288 pixlar

  Vikt: 290 gram

  FÖRDELAR:

 • Ultralätt och smidig att ha med sig
 • Prisvärd
 • Bra för jakt
 • NACKDELAR:

 • Inte samma avancerad funktionalitet som premiumalternativ
 • Smidig, Lätt Och Prisvärd Handhållen Värmekikare

  AGM har många olika värmekameror och ett av de mer populära är Taipan TM15-384. Det är en enkel kikare med bara ett öga och är bäst för att hålla i handen, men det går också att montera på hjälmen. Den är billig, under 15 000 kronor, och ger bra värmebilder. 

  Den har olika förstoringslägen, kan ta bilder och videor med din telefon och har flera olika inställningar för att visa värmebilder. Det är en bra kikare för jakt och är lätt att ha på huvudet under längre tid. För de som inte har råd med de dyraste värmekikarna är AGM Taipan ett bra alternativ.

  5. FLIR Breach PTQ136

  Bästa Värmekikare Med Kamera

  FLIR Breach PTQ136

  SPECIFIKATIONER:

  Upptäcksavstånd: 1000m

  Förstoring: 1x4x (4x zoom)

  Sensor: 320x256 pixlar

  Vikt: 210 gram

  FÖRDELAR:

 • Multifunktionell enhet
 • Kan monteras direkt mot en hjälm
 • Liten och smidig
 • NACKDELAR:

 • Inte särskilt användbar för jakt
 • Effektiv Värmekikare Med Kamera För Högsta Säkerhet

  FLIR Breach PTQ135 är en multifunktionell enhet som anses vara en av de bästa termiska glasögonen för brottsbekämpning, säkerhet och professionell användning. Den har en inbyggd kamera för att ta bilder och filma, med god bildkvalitet. Den kan användas som en handhållen värmekamera eller nattseende glasögon.

  Genom att montera den på huvud- eller hjälmutrustning kan det ena ögat se genom termisk syn medan det andra ögat kan se naturligt. Nattblindhet bör inte vara något problem eftersom glasögonen har justerbara ljusstyrkor för optimal visning och komfort. Med en snabb uppdateringsfrekvens på 60 Hz, bra sensor och 1-4x digital zoom kan du spåra mål och se vad de håller på med. Det är dock viktigt att notera att glasögonen är utformade för användning på nära håll, så de kanske inte är lika effektiva för jakt på långa avstånd.

  Ingen kommer att tränga igenom gränserna när du är utrustad med FLIR Breach värmekikglasögon. Även om de är av brottsbekämpande kvalitet är de också en värdefull tillgång för alla civila som vill förbättra sina försvars- och säkerhetsåtgärder. Och det bästa är att de har det bästa priset för termisk mörkerseende teknik.

  Skillnaden Mellan Värmekikare & Mörkerkikare

  En värmekikare är ett ganska dyrt verktyg som ofta förväxlas med nattkikare. För att undvika missförstånd kring de båda begreppen, är det mycket viktigt att du tar dig tid till att lära dig om deras olika funktioner.

  Nattkikare med Night Vision

  Vad som vanligen kallas mörkerkikare eller nattkikare är passiva enheter som behöver omgivande ljus för att fungera. De kan ha en begränsad detektionsradie jämfört med termisk optik, men de har dessutom en unik förmåga att visa ansiktsdrag, kläder och andra detaljer mycket tydligare än vad vi skulle se utan hjälpmedel. Alltså övertrumpar deras igenkänningsradie den termiska i stor omfattning!

  Termisk Nattkikare (Värmekikare)

  Termisk syn (värmekikare), som tidigare nämnt, är en aktiv anordning som elektroniskt spårar och avslöjar temperaturdata för att skilja levande mål från icke-levande mål beroende på ljusstyrka. Med termisk syn kan du upptäcka det minsta dolda objektet eller kroppsdelen - medan utseendeskillnader inte alls registreras. Det finns ingen extra behov av ytterligare skyddskontroller också!

  Värmekikare - Köptips

  När du är redo att investera i en termisk nattkikare, se till att jämföra olika modeller och hålla utkik efter faktorer som kan påverka ditt val. Att ta tid att undersöka de mest lämpliga alternativen kommer sannolikt spara dig från besvikelse eller misslyckande vid inköpet av den perfekta produkten.

  Värmesensor

  Kvaliteten på en termisk optik, som exempelvis värmekikare, beror på hur bra sensorn är. Sensorn är det som hittar skillnader i värmeenergi och det är viktigt att den är stor och känslig. Sensorns upplösning mäts i antalet pixlar, ju fler desto bättre bild får du. Idag finns det sensorer som är 640x480 eller 384x288 pixlar och det är bra. Men det är ännu viktigare att sensorn är känslig för små skillnader i värmeenergi. Det mäts i millikelvin (mK) och ju mindre mK desto bättre. En bra sensor är en som kan upptäcka skillnader på 50 mK och en utmärkt sensor är en som kan upptäcka mindre än 30 mK. När sensorn har hittat värmeenergin skickas den till en inbyggd enhet som omvandlar data till en bild som du kan se på displayen.

  Detektionsområde

  Detektionsområdet är hur långt bort en värmekikare kan upptäcka ett mål. Vissa värmekikare kan upptäcka mål på långa avstånd, som till exempel 2000 meter, medan andra, oftast billigare, bara kan upptäcka mål på kortare avstånd, som 800 meter. Det är viktigt att tänka på hur du planerar att använda din värmekikare för att säkerställa att du köper en modell med ett tillräckligt långt detektionsområde.

  Förstoring

  Det finns inte så många värmekikare som bara förstorar bilden lite, eftersom de flesta har en förstoring som kan justeras mellan låg och hög. Det finns två sätt att förstora bilden: optisk förstoring och digital förstoring. Optisk förstoring gör så att linserna fångar in bilden från längre avstånd och gör den större. Digital förstoring gör så att bilden som sensorn visar blir större genom att skala upp den. Även om tekniken för digital förstoring har blivit bättre under åren, så är bildkvaliteten inte lika bra som optisk förstoring eftersom det kan bli suddigt när man förstorar bilden för mycket. Därför är det viktigt att tänka på hur man ska använda värmekikaren när man köper en så man får rätt typ av förstoring.

  Färgpaletter

  Värmekikare använder färgpaletter för att visa värmeenergin från olika objekt. Det finns flera olika färgpaletter att välja mellan, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. White Hot visar kallare objekt i svart och varmare objekt i vitt, vilket är bra för att se mål i stadsområden. Black Hot är motsatsen till White Hot och visar kallare objekt i vitt och varmare objekt i svart. Det är bra för brottsbekämpning, jakt och för verklighetstrogna bilder. Sepia är en färgpalett som baseras på White Hot och lägger till en nyans av guldfärger för att minska ansträngningen på ögonen. Rainbow är en färgstark palett som gör det möjligt att se värmeenergi i röda och orange nyanser och kan även upptäcka små temperaturförändringar. Hur du använder färgpaletten är en fråga om preferenser och det tar övning och kunskap om din termiska anordning för att bli effektiv på att upptäcka mål och temperaturförändringar på alla avstånd.

  Display-Skärm

  Displayen är den delen av en termisk kikare som visar bilden som skapas av den termiska sensorn. Tidigare användes LCD-skärmar som gav en medioker bildkvalitet, men nu används moderna tekniker som OLED och AMOLED för bättre bilder. OLED och AMOLED ger bättre ljusstyrka och upplösning med mindre strömbehov, vilket gör att batteritiden hålls längre. Det är viktigt att ha en bra termisk sensor, men det är också viktigt att ha bra displayteknik för att få ut det mesta av bildkvaliteten.

  Batteritid

  Om du använder en värmekamera är det viktigt att tänka på hur länge batteriet räcker. De flesta värmekameror har en batteritid på runt 6-7 timmar, men det finns också modeller som har upp till 15 timmars batteritid. Om du är ute på jakt under en lång dag kan det vara bra att välja en modell med längre batteritid, så att du inte behöver oroa dig för att kameran ska sluta fungera mitt i ett viktigt ögonblick.

  Storlek & Vikt

  Termiska kikare är generellt ganska stora och tunga. De är vanligtvis mellan 15-30 cm långa och väger minst 1 kilo. Det finns många olika delar som går in i tillverkningen av en termisk mörkerkikare, vilket gör dem ganska tunga. Om du också ska bära med dig ett batteri eller ett extra batteripaket kan det bli ännu tyngre. Om din termiska kikare är tung och har många funktioner, tänk på att fästa den på ett stativ för att göra det lättare att använda och få bästa möjliga bildkvalitet.

  Sammanfattningsvis Om Värmekikare

  Nu har vi gått igenom de bästa värmekikarna som vi har testat i vårt test, samt gett dig en övergriplig förståelse över de olika modellernas för- och nackdelar. Vi har framför allt utvärderat våra toppval utifrån de faktorer som vi nämnt i ovan köpguide, men ofta testar vi produkterna mot varandra i ett direkt test för att upptäcka styrkor och svagheter.

  Vi hoppas att du med hjälp av denna information kan ta ett mer informativt val ditt köp av värmekikare, oavsett vad dina personliga behov än må vara.

  Vår Testprocess

  Marknadsanalys

  01

  Vi använder ett AI-baserat analysverktyg för att söka igenom tusentals kundrecensioner på en rad olika webshoppar och marknadsplatser för att hitta klagomål och beröm.

  Vi samlar data från internationella aktörer såsom Amazon och Trustpilot, men även hos svenska aktörer såsom Pricerunner, Prisjakt såväl som specifika webshopar där produkterna säljs.

  Expertomdömen

  02

  Med många erfarenhet inom diverse olika fisketekniker och fiske runt om i Sverige och Europa har vi som tur tillgång till ett gäng erfarna fiskare som vi kan fråga närmare kring vad de tycker om utrustningen.

  Test Av Produkter

  03

  I vissa fall äger vi själva den utrustning som vi testat i denna guide, men om inte så är fallet försöker vi alltid få feedback direkt från någon som gör det. I vissa fall har vi också fått känna på produkten hos återförsäljare.