Fälthare Med Tre Öron Eftersökes

SKRIVEN AV Hitta Jakt  |  Jakt, Nyhet 

bästa haspelspö

Ibland uppstår det annorlunda mutationer i naturen, och ett sådant fall som har uppmärksammats är den fälthare som har setts till med tre öron. Man är inte helt säker på vad denna mutation beror på men nu vill gärna komma i kontakt med alla jägare som kommer i kontakt med ett sådant exempel.

Fältharen Med Tre Öron

Tre forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet hoppas kunna få kontakt med jägare som skjuter harar med tre öron under den kommande jaktsäsongen. Forskarna har stött på ett foto av en åkerhare med tre öron, taget av Dan Evertsson, och de tror att det beror på en förändring i arvsmassan, en så kallad mutation. De är nu intresserade av att ta reda på mer om just denna mutation och söker hjälp av jägare för att samla in mer information.

Forskarna ber jägare som råkar skjuta en hare med tre öron under hösten och vintern att omedelbart ta kontakt med någon av forskarna. Forskarna kan nås via e-post eller telefon, och deras kontaktuppgifter har angetts.

Genom att få mer information om dessa harar vill forskarna få kunskap om varför mutationen har uppstått och om haren är normal i övrigt. Resultaten kan bidra till att fördjupa förståelsen för genetiska mutationer och deras inverkan på vilda djur.

Kontakta Forskarna Om Mer Information Kring Fältharen MEd Tre Öron

Jägarna måste hålla myndigheterna underrättade om sina upptäckter så snart de kan efter att ha skjutit harar. SMS är att föredra, särskilt om det är under en helg, men e-post fungerar också. För din hjälp i detta ärende ordnar vi gärna med upphämtning eller frakt och skickar dig ett tecken på vår uppskattning, säger Thulin.

Forskarna som är engagerade i projektet arbetar på SLU i Uppsala och har följande mejladresser och telefonnummer.